© 2019 by Rami Valonen

  • YouTube - Black Circle
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Instagram Basic Black

Liikkeen kuvaus

August 2, 2018

( Canon 6D 16mm f22 1/5sec ISO100 )

 

Miten saan liikkeen näkyviin kuviini, oli kysymys joka multa kysyttiin. Kuvaan hyvin paljon eri lajeja, joissa liike näyttelee isossa osassa. Monesti liike pyritään pysäyttämään mahdollisimman nopealla suljinajalla, ja välillä halutaan viivoja jotka tuovat vauhdin tuntua. Näitä kuvia tulee nähtyä paljon varsinkin moottoripyöristä, joista on helppo kuvata tällä tavoin tasaisen liikkeen ja pitkien liikeratojen ansiosta.

 

( Canon 6D 16mm f18 1/6sec ISO100 )

 

Pitkä suljinaika tuo kuviin maalauksellisuutta. Tämän näkee hyvin esimerkiksi Vuoden Luontokuvasta 2014 vuodelta, jossa lokit lentävät puiden edessä.  Yllä oleva kuva on toteutettu samalla tavalla, paitsi malli on pysäytetty kuvaan salamalla. Liikkuvaa kuvaa pystyy hyvin seuraamaan kameraan eri automaattiseurannoilla, tai vakailla käsillä, mutta jos halutaan tuoda kuvaan liike taustalle ja pitää malli paikoillaan, pitää käytännössä aina liike pysäyttää salamalla. 

 

( Canon 6D 75mm f20 1/5sec ISO100)

 

Miten se liike sitten kuvataan, jotta näyttöön jäisi tarkka kohde ja maisema taustalla muuttuisi viivoiksi?


1. Etsi kamerastasi kohta jatkuva seuranta. Canonista löytyy sellainen Servo nimellä. Muilla valmistajilla varmaan sama ominaisuus löytyy eri nimellä.

 

2. Valitse aukko ja suljinaika. Iso saa yleensä olla 100, ellei ole hyvin hämärää. Suljinajan pituuteen vaikuttaa käytettävän polttovälin pituus. Mitä pidempi polttoväli, sen helpommin viivat syntyvät ja pysyvät suorina, kun taas laajalla on helpompi saada tarkennus pysymään kohdillaan. Aukko kannattaa olla hyvin pieni, joka parantaa mahdollisuuksia saada kohde teräväksi, ja suljinaika pitkäksi.

 

3. Valitse paikkasi sillai että saat jo valmiiksi seurattua kohdetta ennen kuin painat suljinta.

 

4. Liikuta kameraa valmiiksi jo oikeassa linjassa ja paina suljinta. Suosittelen ottamaan ainakin 3 kuvan sarjan. Yleensä ensimmäinen ja viimeinen kuva tärähtää.

 

Kun saat tarkennuksen osumaan, on hyvä siirtyä kokeilemaan eri variaatioita. Yllä oleva kuva on otettu vaihtamalla polttoväliä kesken valotuksen, jolloin liike venyy kohtikeskustaa tai pois sieltä. yllä olevaan kuvaan liike on pysäytetty salamalla, ja vielä väritetty geeleillä, jotka tuovat kuvaan eri lämpötilasävyt.

 

Tarkan kuvan pystyy ottamaan myös ilman salamaa, ja moneen lajiin se sopii vielä paremmin kuin salamalla pysäytetyt. Pyörähommissakin renkaat näyttävät hienoille, kun kuvio ei pysähdy, vaan liike näkyy.

 

( Canon 6D 70mm f11 6,9sec ISO160)

 

Valolla maalaaminen. Samalla tavalla kuin alussa, pystytään pitkällä suljinajalla myös maalaamaan liikettä. Tämä tyyli sopiikin hienosti monien hetkien ikuistamiseen. Yleensä tämä näkyy otsalamppuviivoina kun ollaan pitkällä valotusajalla yhdistetty esimerkiksi tähtitaivat etualan kohteeseen. Toinen tapa on yhdistää pitkä valotusaika, jatkuva valo ja jälkimmäisen sulkimen väläytys salamalle. Jolloin kun painat valotuksen päälle, kameran kenno alkaa valottamaan kuvaa, ja kun suljin on menossa kiinni, salamat pysäyttävät kohteen liikkeen.

 

Tätä varten tarvitset jo nopean salaman, joka pystyy pysäyttämään liikkeen lopussa. Ylläolevaan kuvaan on käytetty kahta salamaa, jotka tuottavat myös jatkuvaa valoa jolla piruettien maalaus on luotu.

 

( Canon 6D 80mm f11 8sec ISO160)

 

( Canon 6D 16mm f2,8 25sec ISO200)

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

August 2, 2018

April 11, 2017

February 14, 2017

January 16, 2017

December 29, 2016

December 26, 2016

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload