© 2019 by Rami Valonen

  • YouTube - Black Circle
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Instagram Basic Black

Pakkaspäivien valoja ja varjoja

March 5, 2018

 

Mulle isona osana ulkoilua on viimeisen 15 vuoden aikana ollut valokuvaaminen. Toki alkuun se oli lähinnä reissumuistoja ja pikku pokkarilla kuvattuja päivittäisiä hetkiä, kunnes useat vammat kiipeillessä, aiheuttivat sen että reissuun oli päästävä, vaikkei voinut kiivetä, eikä joka päivä jaksanut vain katsella kun muut harrastivat.

 

( f / 9,0    ISO 160   1/160sec   35mm Canon 6D 16-35mm + harmaasuodin )

 

Jossain vaiheessa kun hankin ensimmäisen järjestelmäkameran, etsin paljon esimerkkejä miten erilaisia kuvia on otettu. Mikä suljinaika, mikä herkkyys ja millä aukolla. Alkuun on tietysti helppo koittaa kopioida muiden ottamia kuvia, eikä liikaa miettiä mitä itse haluaisi kuvalla viestiä. Ja aika harvoin valokaan oli samanlainen kuin siinä esimerkkikuvassa mitä koitin toistaa.

 

Monet kuvat mitä tuli otettua vuonna 2010, näyttävät vielä tänäänkin katsottuna hyvälle. Tosin suurin osa on otettu perinteisen maisemakuvaajan opein, eli laajalla kauaksi, seisten tukevasti pystyssä ja jos jokin este on ollut edessä, on siirrytty niin ettei tule epäterävää aluetta kuvan etualalle.

 

 

( f / 8,0    ISO 400   1/400sec   145mm Canon 6D 70-200mm )

 

Yllä on kaksi hyvin eritavalla otettua maisemakuvaa, vaikka molemmista viesti välittyy toivottavasti samalla tavalla. Ensimmäisen kuvan vastavalo on omia suosikkejani valokuvauksessa. Se yleensä vaatii tehokkaan salaman ellei halua kuvasta kovilla varjoilla olevaa silhuettia. Halusin saada poimittua kuvaan hienon Halo-ilmiön taivaalla ja kuitenkaan en halunnut että varjot ovat kiinni etualalla. Ratkaisuna oli osittaisen harmaasuotimen käyttö, jolla taistelin kirkasta valoa vastaan, ja kohtuullisen lyhyt polttoväli että koko Halo mahtui kuvaan. Toisessa kuvassa taas hiihtäjä on kohtuullisen kaukana, ja kuva on otettu pidemmällä polttovälillä, jotta maisema on saatu tiivistettyä paremmin samaan kuvaan, ja tunturi näkyy kokonaisuudessaan. Myöskin mittasuhde välittyy tästä paremmin kuin laajakulmalla kuvattuna.

 

 ( f / 2,8    ISO 200   1/1600sec   200mm   Canon 6D 70-200mm )

 

Oon oppinut arvostamaan varjoja ja valoja, ja niiden kontrastia hyvin paljon. Kahdessa yllä olevassa kuvassa hiihtäjä on kuvien valokodassa, auringon valokeilassa, ja alemmassa kuvassa varjo jää taustalle, joten hiihtäjä nousee kuvasta hyvin esille. Laskevan auringon valo tekee kivan pehmeät varjonrajat.

 

 ( f / 5,0    ISO 400   1/800sec   24mm   Canon 6D 24-105mm )

 

Sumu varsinkin rakoillessaan tekee hienoja valonsäteitä. Monesti sumu kuitenkin valuu päälle ja tukkii kaiken näkyvyyden. Laskiessa ei oikein tiedä onko menossä ylä- vai alamäkeen ja kuvien ottaminen jää väliin. Kun kuvaan tuo etualalle jonkin elementin, tulee kuvasta moniuloitteinen, ja tuntuu kuin itse olisi seissyt kuvaajan saappaissa (monoissa). Vaikutusta saa vielä lisättyä avaamalla aukkoa enemmän, joka pienentää syväterävyyttä ja etualan kohde sumentuu, tai sama toistepäin.

 

 

 ( f / 4,0    ISO 4000   6sec   24mm   Canon 6D 24-105mm )

 

Täysikuu, kova pakkanen ja lämmin mökki. Vastakohdat tekevät mielikuvista voimakkaita. Ja samalla kameran akku tyhjenee hetkessä. Pitkä suljinaika tekee kuvasta syväterävän, ja iso aukko pitää valonlähteet pehmeinä, eikä teräviä valoviivoja ilmesty

 

 ( f / 8,0    ISO 100   1/200sec   200mm   Canon 6D 70-200mm )

 

Golden hour in golden spot. Pehmeän valon metsästäjille lapin sydäntalvi on kulta-aikaa, koska auringonlasku jatkuu koko päivän, ja valon sävyt vaihtelevat kaamoksen aikana ja jälkeen oranssin, punaisen ja sinisen välillä. välillä taivaalle muodostuu myös vihreitä juovia, jos kulkijaa onnistaa. Valo on pehmeää, joten jyrkkiä varjoja ei juurikaan synny. 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Recent Posts

August 2, 2018

April 11, 2017

February 14, 2017

January 16, 2017

December 29, 2016

December 26, 2016

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload